In de vorige blog hebben we Fase 2a besproken, waarin bedrijven verplicht worden om deel te nemen aan congestiemanagement vanwege een tekort aan flexibele capaciteit. In Fase 2b gaat congestiemanagement een stap verder. Wanneer de prijzen voor flexibele capaciteit onredelijk hoog zijn, kan de marktwerking verstoord worden, waardoor het voor de netbeheerder onbetaalbaar wordt om flexibele capaciteit aan te bieden. In deze fase is congestiemanagement gereguleerd en ontvang je een wettelijk vastgestelde vergoeding. Hier leggen we uit wat Fase 2b inhoudt, hoe je kunt deelnemen en welke vergoedingen van toepassing zijn.
Fase 2b – Gereguleerde prijzen voor flexibele stroom
Fase 2b treedt in werking wanneer de prijzen voor flexibele capaciteit zo hoog zijn dat ze de efficiënte toepassing van congestiemanagement belemmeren. Door gereguleerde prijzen in te voeren, wordt ervoor gezorgd dat congestiemanagement nog steeds mogelijk is, maar dan tegen een wettelijk vastgestelde vergoeding door de netbeheerder. Dit wordt ook wel ‘non-market-based congestion management’ genoemd.
Stap 1: Wettelijke toeslagen voor flexibele activa
In deze fase is er geen sprake meer van vrije prijsvorming door marktwerking, omdat de prijzen voor flexibele capaciteit te hoog zijn geworden. Om congestiemanagement mogelijk te maken, worden de prijzen gereguleerd en ontvangt u een wettelijke vergoeding voor de capaciteit die u beschikbaar stelt. Hiermee blijven de kosten binnen redelijke grenzen en is er voldoende flexibele capaciteit beschikbaar om de congestieproblemen aan te pakken.
Stap 2: Ondergrens voor verplichte bijdrage en criteria
In deze fase stelt de netbeheerder opnieuw een ondergrens vast, waarbij bedrijven met een aansluiting van 1 MW of meer verplicht kunnen worden om flexibele capaciteit aan te bieden. Voor deze verplichte deelname gelden dezelfde criteria als in fase 2a:
- Energieopwekkende bedrijven: Bedrijven die elektriciteit opwekken, wordt gevraagd om hun volledige gecontracteerde vermogen (GTV) als flexibele capaciteit aan te bieden. De netbeheerder kan hiervoor een wettelijke vergoeding verlenen.
- Energieverbruikers: Bedrijven die elektriciteit verbruiken, wordt ook gevraagd om hun GTV als flexibele capaciteit beschikbaar te stellen. Als dit niet haalbaar is, moet u de netbeheerder schriftelijk informeren over de reden en aangeven hoeveel capaciteit u beschikbaar kunt stellen.
Uitzonderingen: Bedrijven die deel uitmaken van de vitale infrastructuur van Nederland, zoals vastgesteld door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), zijn vrijgesteld van verplichte deelname aan congestiemanagement. Daarnaast maken netbeheerders eerst zoveel mogelijk gebruik van de bestaande capaciteitsbeperkende contracten voordat zij wettelijke compensatie betalen aan andere partijen.
Video < Vital infrastructure | National Coordinator for Counterterrorism and Security >
Stap 3: Deelname alleen via een Congestion Service Provider (CSP)
In Fase 2b is deelname aan congestiemanagement alleen mogelijk via een Congestion Service Provider (CSP). Dit komt omdat de complexiteit van gereguleerde prijzen en het gecentraliseerde biedingsproces gespecialiseerde ondersteuning en platformen vereist, zoals die van een CSP. Een CSP heeft toegang tot biedingsplatformen en helpt uw bedrijf bij het afhandelen van biedingen voor flexibele capaciteit. Meer informatie over de mogelijkheden en beschikbare CSP’s vindt u op het Partners in Energy platform.
Stap 4: Dagelijkse biedingen via redispatch
In fase 2b worden alleen ‘redispatch’-biedingen geaccepteerd. Redispatch betekent dat de netbeheerder dagelijkse orders plaatst voor flexibele capaciteit via GOPACS, een platform waar vraag en aanbod van flexibele capaciteit op elkaar worden afgestemd. De CSP reageert op deze biedingen door een bod te plaatsen op een van de aangesloten energiehandelsplatformen, zoals EPAX, ETPA, Powerexchange of ROD (Reserve Power Other Purposes). De CSP kan de bieding ook rechtstreeks op GOPACS plaatsen. Het voordeel van deze aanpak is dat alle biedingen op een centrale locatie samenkomen, wat de efficiëntie verhoogt en snellere verwerking mogelijk maakt.
Stap 5: Vaste flexibele activa-uitkeringen
In deze fase ontvangt u een wettelijke vergoeding voor uw bijdrage aan congestiebeheer. Deze vergoedingen worden door de netbeheerder vastgesteld om de kosten beheersbaar te houden en de markt te stabiliseren. De vastgestelde tarieven zijn bedoeld om redelijk en consistent te zijn en bij te dragen aan een duurzame inzet van flexibele capaciteit.
Wat betekent dit voor uw bedrijf?
Als uw bedrijf wordt gevraagd om deel te nemen aan Fase 2b van congestiebeheer, kunnen er verschillende implicaties zijn voor uw bedrijfsvoering:
- Gereguleerde vergoedingen : in plaats van zelf de prijs voor uw flexibele activa te bepalen, ontvangt u een wettelijk vastgestelde vergoeding. Dit kan een lagere vergoeding betekenen dan in een vrije markt, maar het biedt ook voorspelbaarheid en stabiliteit in inkomsten.
- Toegang tot gespecialiseerde diensten via een CSP : Omdat alle biedingen via een CSP worden verwerkt, kan dit een nieuw partnerschap vereisen. De CSP kan u echter ondersteunen bij het biedingsproces en u helpen uw flexibele activa efficiënt te gebruiken.
- Strengere richtlijnen en minder flexibiliteit : In fase 2b zijn de spelregels strenger. Hoewel u nog steeds enige keuzevrijheid hebt, zijn de tarieven vast en is deelname verplicht voor bedrijven met een aansluiting van 1 MW of meer in congestiegebieden. Dit kan een heroverweging vereisen van hoe en wanneer u uw flexibele capaciteit gebruikt.
De rol van fase 2b in de energietransitie
Congestiebeheer is een cruciaal hulpmiddel in de energietransitie. Door de markt tijdelijk te reguleren en wettelijke compensatie toe te passen, zorgt fase 2b ervoor dat congestiebeheer betaalbaar en beschikbaar blijft, zelfs wanneer de markt wordt verstoord door hoge prijzen. Dit voorkomt dat netbeheerders hun toevlucht moeten nemen tot zwaardere en duurdere oplossingen, zoals netwerkuitbreiding, en helpt de overgang naar een duurzamer energiesysteem betaalbaar te houden.
Wilt u weten hoe uw bedrijf kan bijdragen aan Fase 2b, of hoe een Congestion Service Provider u kan helpen flexibele stroom aan te bieden? Neem contact op met SolarForce voor advies en begeleiding in dit proces. Wij staan klaar om uw bedrijf te ondersteunen bij het inzetten van flexibele stroom en het optimaliseren van uw energiebeheer, zelfs in deze gereguleerde fase van congestiebeheer.